Μας ελάτε σε επαφή με
Selina

Τηλεφωνικό νούμερο : +86 13989889852

WhatsApp : +8613989889852

Όχι όλο το βακτηρίδιο φυματίωσης μπορεί να καταστήσει τους ανθρώπους άρρωστους

March 13, 2023

Όχι ο καθένας που είναι μολυσμένος με το βακτηρίδιο φυματίωσης αρρωσταίνει. Επομένως, υπάρχουν δύο όροι που συνδέονται με τη φυματίωση: λανθάνουσες μόλυνση φυματίωσης και ασθένεια φυματίωσης.

 

Λανθάνουσα μόλυνση φυματίωσης

 

Τα βακτηρίδια φυματίωσης μπορούν να επιζήσουν στο σώμα χωρίς πρόκληση της ασθένειας. Αυτό καλείται λανθάνουσα μόλυνση φυματίωσης. Για τους περισσότερους ανθρώπους που εισπνέουν τα βακτηρίδια φυματίωσης και γίνονται μολυσμένοι, το σώμα είναι σε θέση να παλεψει τα βακτηρίδια και να τα εμποδίσει της ανάπτυξης.

 

Άνθρωποι με τη λανθάνουσα μόλυνση φυματίωσης:

  • Μην έχετε κανένα σύμπτωμα
  • Μην αισθανθείτε ανήσυχος
  • Μην μπορέστε να διαδώσετε τα βακτηρίδια φυματίωσης σε άλλα
  • Συνήθως έχει μια θετική αντίδραση δοκιμής δερμάτων φυματίωσης ή μια θετική εξέταση αίματος φυματίωσης
  • Μπορέστε να αναπτύξετε τη φυματίωση εάν όχι μεταχειρισμένος για τη λανθάνουσα μόλυνση φυματίωσης

 

Πολλοί άνθρωποι με τη λανθάνουσα μόλυνση φυματίωσης δεν αναπτύσσουν ποτέ την ασθένεια φυματίωσης. Σε αυτούς τους ανθρώπους, τα βακτηρίδια φυματίωσης είναι ανενεργά για τη ζωή και δεν προκαλούν την ασθένεια. Αλλά σε άλλοι, ειδικά εκείνοι με τα αποδυναμωμένα ανοσοποιητικά συστήματα, τα βακτηρίδια μπορούν να γίνουν ενεργά, να πολλαπλασιάσουν, και να προκαλέσουν την ασθένεια φυματίωσης.

 

Ασθένεια φυματίωσης

 

Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει την αύξηση των βακτηριδίων φυματίωσης, γίνονται ενεργά. Όταν τα βακτηρίδια φυματίωσης είναι ενεργά (πολλαπλασιάστε στο σώμα σας), αυτό καλείται ασθένεια φυματίωσης. Οι άνθρωποι που έχουν φυματίωση μπορούν να αρρωστήσουν. Μπορούν επίσης να διαδώσουν τα βακτηρίδια στους ανθρώπους που είναι με κάθε μέρα.

 

Πολλοί άνθρωποι με τη λανθάνουσα μόλυνση φυματίωσης δεν αναπτύσσουν ποτέ την ασθένεια φυματίωσης. Μερικοί άνθρωποι είναι μολυσμένοι με τη φυματίωση σύντομα μετά από (μέσα σε μερικές εβδομάδες) και τα ανοσοποιητικά συστήματα τους δεν είναι ακόμα σε θέση τα βακτηρίδια φυματίωσης. Άλλοι μπορούν να αρρωστήσουν τα έτη αργότερα επειδή τα ανοσοποιητικά συστήματα τους γίνονται αδύνατα για άλλους λόγους.

 

Οι άνθρωποι με τα αποδυναμωμένα ανοσοποιητικά συστήματα, ειδικά εκείνοι με το HIV, διατρέχουν τον πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τη φυματίωση από τους ανθρώπους με τα κανονικά ανοσοποιητικά συστήματα.

 

Υπάρχουν δύο δοκιμές που χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύσουν τα βακτηρίδια φυματίωσης στο σώμα: η δοκιμή δερμάτων φυματίωσης (TST) και η εξέταση αίματος φυματίωσης. Μια θετική δοκιμή δερμάτων φυματίωσης ή η εξέταση αίματος φυματίωσης μόνο δείχνει ότι ένα πρόσωπο είναι μολυσμένο με τα βακτηρίδια φυματίωσης. Δεν μπορεί να πει εάν ένα πρόσωπο έχει λανθάνουσα μόλυνση φυματίωσης (LTBI) ή έχει αναπτύξει την ασθένεια φυματίωσης. Άλλες δοκιμές, όπως ένα δείγμα θωρακικών ακτίνας X και πτύελου, απαιτούνται επίσης για να καθορίσουν εάν ένα πρόσωπο έχει φυματίωση.